Kartica teksta vs. stranica teksta

17-03-2014

Prevoditelji često dobivaju upite poput ovog: “Koliko košta prijevod teksta od 5 stranica?”

Na to pitanje nije moguće dati točan odgovor jer stranica teksta nije nikakva standardna količina ili mjera. Na jednoj stranici može biti 400 ili 4000 riječi, ovisno o proredu, veličini i tipu fonta, marginama te mnogim drugim elementima. Zato se cijena ne može odrediti prema broju samih stranica, već se određuje prema količini teksta koji treba prevesti.

U prevoditeljskoj djelatnosti količina teksta mjeri se prema kartici teksta koja sadrži 1500 znakova s prazninama te se na temelju toga određuje cijena prijevoda ili lekture nekog tekstualnog sadržaja. Navedenih 1500 znakova s razmacima zapravo znači 1500 udaraca prstom po tipkovnici.

Kako možete izračunati koliko neki tekst sadrži kartica?

1. Otvorite tekst u programu Microsoft Word u kojemu želite izbrojiti znakove.

2. Na tekstualnom izborniku otvorite padajući izbornik na naredbi Tools (Alati) => Word Count (Brojanje riječi).

3. Otvorit će Vam se prozor na kojem imate popis nekih parametara dokumenta, a dobit ćete i podatke o broju znakova s prazninama. Taj broj podijelite s 1500 i tako ćete dobiti broj kartica teksta.

Broj kartica se množi s cijenom po kartici, a ona ovisi o stručnosti teksta, jeziku s kojeg ili na koji se prevodi te o roku u kojem prijevod treba biti završen.

Ponudu za prijevod od nas možete zatražiti e-mailom info@abcprijevodi.hr ili putem linka zatražite ponudu, a mi ćemo vam se javiti s procjenom cijene prijevoda.

O novim zanimljivim temama čitajte na ABC PRIJEVODI blog